Friday, January 15, 2010

Rezdrake's Kitchen : Take Home Chef



Since aku kerja malam minggu ni.. siang memang aku ada kat rumah. Hari ni macam gatai tangan nak masak. Lama betul tak masak.Dulu2 masa bujang selalu laa masak sendiri.Lepas kahwin.. wife aku yang take overla masak memasak ni.Sekali sekala perlu perasap balik skill2 nanti bila lama dah tak masak.. mula laa terkial2.

Lepas Asar aku ke pasar borong Selangor beli apa2 yang patut ayam, sayur2 sedikit dan beli barang2 dapur untuk topup yang ada. Lengang pasar borong tadi.. tak ramai macam biasa maybe sebab orang belum balik kerja lagi.

So main menu hari ni.. aku try masak Ayam masak merah. Sayur campur dengan finger nugget. Finger nugget aku cuba try pakai Fryer yang aku dapat hadiah waktu kahwin.



Memang betul2 berguna2 convenient gila.. cuma set the correct temperature, set the timer masuk benda2 yang perlu di goreng. Tunggu timer bunyi. Tak perlu lagi nak belek2 hangit ke tak sebelah lagi masak ke tidak. Memang aku suka benda ni.. cuma satu benda yang aku tak brapa suka minyak kena letak banyak. Tapi minyak boleh recycle balik so takde hal laa. Benda2 macam ni bagus bila ramai orang datang rumah buat makan2.. cepat nak ready and serve.



Do you smell what Rezdrake is cooking


Menu Hidangan dari seorang suami mountainbiker heh - ayam masak merah,sayur campur, finger nugget simple2 saja.



Ni dia Ayam Masak merah.. dah macam rendang dah aku masak.


6 comments:

Martuis.Martapau said...

Rizal, lama cuti menulis ye.

'Ayah' Masak Merah tu disengajakan ke? Ha ha ha...

Suami mithali hang ni. Nampak mulia kat dapuq!

Mak Su said...

wah! marvellous! ada bakat :)

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

hang ngan wife cam berlakon jakk...sure berlakon..motip ttb kat umah pakai tudung..haha..

oitgal said...

lau tak ado laa keplao yg kono diedit.. dah mcm kepalo hakim dok kojo kat mahkamah dah gayonyo...

ruzanna a.k.a nanna said...

huhuh..wahhh ayam masak merah?? ke ayam masak coklat..awat kaler die coklat uhhuhuh =p

Mak Su said...

alahai, segan ler puloks, very der simple, maksu goreng jer tahu tu (yang kupotongkan kenit-kenit), lepas tu tumiskan cili ngan bawang putih, bwg merah byk skit utk kasik manis... gitu jer. jgn lupa taruh garam skit. oh ya, air asam gaks, supaya berkuah.