Monday, February 08, 2010

Rezdrake's Kitchen : Puding Triffle

Sabtu lepas sebelum keluar ride petang.. decided nak buat Triffle untuk wife aku and adik aku since hari tu tanya bila nak buat.. Triffle ni laa zaman2 aku buat waktu nak ngorat wife aku dulu.. waktu zaman2 bercinta.. skali bagi suprise buat dia Triffle ni.. terus sangkut dgn aku.. haha confident gila.. abaikan. Recipe ni aku belajar dari maklong aku.. credit to her.. tapi memang tak boleh lawan Triffle dia :). Recipe ini jugak boleh dijadi satu tips untuk para mountainbikers.. untuk mendapatkan permit ride dari mem2 anda( habis laa lau wife aku baca)

So sebelum aku pegi mountain biking petang2 ni.. aku masuk laa kejap ke dapur... buat Triffle ni paling mudah dan paling sedap.. di makan dengan family. So sapa2 nak cuba lets go to the drake's kitchen :)


Things you need




1 bungkus kek swiss roll ( depends kalau bekas besar 2 bungkus swiss roll)
1 Kotak agar2 segera ( apa pun boleh.. cap nona ker, lady's choice)
1 Tin fruit cocktail (prefer yang S&W)
2 sudu besar tepung custard
3 sudu besar gula
3 cawan Susu segar HL Milk Low fat of course!!



Cara2 Pembuatan :

1 . Potongkan Kek swiss roll dan susun ke dalam bekas sehingga penuh




padat2 kan swiss roll yang dipotong tadi


2. buka tin cocktal buah tadi, ambil sedikit jus buah cocktail dah tuangkan keatas kek swiss roll dalam bekas tadi. Kemudian taburkan buah cocktail ke atas kek tersebut.







3. Bancuh agar-agar segera mengikut mengikur arahan yang telah disediakan di belakang kotak.



4. Tuangkan agar2 yang dah siap ke atas cocktail buah tadi dan biarkan sejuk



5. campurkan tepung custard, gula dan susu dan masak sehingga mengelegak dan pekat. Lepas tu angkat dan biarkan sejuk.








6. Then once dah sejuk.. tuang kan keatas cocktail buah di dalam bekas tadi. Selepas itu simpan dalam peti sejuk selepas itu jamu Isteri dan anak2 anda.. dalam kekhusyukan menikmati triffle,

7. Anda ? ..sediakan helmet glove, water bladder.. bike dan bersedia untuk berkayuh

Selamat mencuba and Happy riding..

chiowwww




15 comments:

Martuis.Martapau said...

He he he pandai hang amek hati bini kan?

oitgal said...

Hambooooiii..ikhlas ke tuu?
Ni dah selang seli ala-ala teknik2 melepaskan diri nampak. Pandai neh mengaburi mata pihak lawan....ooohhh suamikuu..

p/s: gate pun lom tentu lepas..huhhuuh.. keciiaaannn
Psssttttt.. cam dengar org terbatuk jer.. hukhukhukhuk.

Afrezal Karim said...

alamak kantoii!!! tolak basikal pelan2.. cabooottttt hins hins hins.. haha

mun-e said...

haha. mcm best je. nak try la nanti :p

Maryam Chin said...

wow...a mountain biker cooks ! thanks 4 d post, looks simple n yummy :)

Mak Su said...

wow! sedapnyer! maksu pun suka, order jer kat hang boleh tak?

SharolNaja said...

pakai daging satay leh tak bro...hahahah..woi bila nak jamu aku dan bila nak ambik hadiah hang ni...bila free kasi call lepak..lepakk..klu tak kena gari lahh hahahah

Afrezal Karim said...

Marts/
skali skala treat wife ape salahnye ye dak..

Afrezal Karim said...

mun-e/

try jgn tak try buat untuk RR pulak.. recipe pun dah ada kan :)

Afrezal Karim said...

Maryam/
Thanks..Maryam..shud memang yummy pun.. sedap lagi kalau letak ice cream on top :)

Afrezal Karim said...

Maksu/
err maksu not for sale:). Recipe dah ada sila mencuba.. haha..

Afrezal Karim said...

Shahrol/
Jen apa ko dah hilang akal pakai satay.. nak jamu..? hehe nanti aku BBQ kat rumah aku.. kita makan ramai2.. nak ajak tikus,zaibo makan skali.. :). Jen.. lama tak mancing ni.. bila nak ripit

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

nampak sodap nie. nk try la blk kang....!!

p/s : riezal..kina dah dpt settle kan masalah kina tue. kina buang kaypesky kina yg dah nak expired tue. bila tgk blk je blog terus ok.
rasa2 pasal tue ker? sblm nie x de masalah. dah nak expired lak jadi hal lembab mcm UNTA!

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

ala riezal..nak tanya lah. susu tue nak berapa byk letak?1 kotak ker?

mamaeesya said...

wahhhh..menarik ni... boleh menambahkan berat badan aku lagi.. hahaha